fbpx
Търсене
Close this search box.

Характеристики на професионалния глас

Работата на професионалните гласове е основно да четат и интерпретират думи по сценарий и да влизат в роля.
Ролята може да бъде както за краткосрочен, така и за дългосрочен проект. Краткосрочни проекти са примерно рекламите, а дублажите и аудио книгите са по-големи проекти изискващи дълго време работа.

Гласовата актьорска игра е различна и обикновено за различните роли се използват различни гласове. Съществуват и така наречените универсални актьори. Те могат да изпълняват различни герои и да преобразяват гласа си, така че да звучат различни.

Характеристиките на професионалния глас, който озвучава реклами, видеа, филми, книги, презентации, телефонни централи и всякакъв друг тип формати изискващи глас зад кадър има адекватно темпо, ясно произношение, правилен говор, балансирана сила на гласа и приятен и естествен тон.

Адекватно темпо

Темпото това е скоростта на артикулирания глас. Адекватното темпо е важно, защото забързаната реч може да ви зашемети и да ви направи неспособни да си спомните думите, а от друга страна безкрайната монотонност отегчава. Целта на професионалния глас е да достигне до аудиторията, а тя да чуе посланието му.
Най-добрият глас използва нормално темпо, а когато е режисирано звучи естествено.

Ясен изговор и произношение

За да бъде разбран, гласът е важно да говори ясно, като избягва крещене, мърморене или произнасяне на прекалено много думи.

Правилен изказ

Правилният изказ е от огромно значение при професионалната работа със звукови актьори. Използването на диалектни форми в езика само би навредило на вашия бранд, марка, магазин или услуга като омаловажи позициите ви пред правилната таргет аудитория.

Балансирана сила и яснота на звука

Яснотата на гласа е съществена част от аудиото. По същия начин силата на звука трябва да е на синхронизирано ниво. Гласът зад кадър с размито звучене ще бъде предизвикателство за разбиране, аудиторията лесно ще се разсейва, а и степента на усвояване на информация значително ще намалее. Силата на звука не трябва да бъде прекалено висока или твърде ниска.

Приятен тембър

Тонът на професионалният глас трябва да е освен приятен за човешкото ухо, така и естествен. Роботизираното звучене напряга, а хората очакват автентичен звук и тон, чрез който да усещат човешко присъствие.

© Всички права са запазени! Използването на текстове от studioimpress.bg е разрешено единствено след предварително одобрение от автора и цитирането на източника studioimpress.bg