fbpx
Търсене
Close this search box.

Музика без права

Вероятно някъде сте прочели, че има музика без права – свободна royalty free music, за която не е необходимо да плащате авторски и сродни права. Музика, която може да използвате за комерсиални цели – озвучаване на реклами, публично излъчване във вашия магазин и т.н. В България има Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и там този въпрос все още не е съвсем уреден.


Музика без права не съществува, защото все пак това е произведение, което някой е създал – композирал, изсвирил и изпял. Понякога това може да е един човек, а понякога много повече. Всеки един от тях обаче притежава авторски и съответно сродни права върху тази песен/произведение. Пускайки музикалното произведение в публичното пространство под формата на royalty free music всички тези автори и изпълнители не се отказват от правата си върху песента. Те ви дават възможността да я използвате, без да заплащате лицензионни такси към музикална компания или сдруженията за колективно управление на права (Музикаутор и Профон за България).


В Глава Пета „Допустимост на свободното използване” на ЗАПСП е описано как може да използвате свободно какъвто и да е обект на авторско право – текст, песен, графика и т.н. По отношение на музиката – носителите на авторските и сродните им права трябва изрично да ви дадат разрешение за използването на произведенията им. И да – в закона няма такова нещо като royalty free music. Трябва ясно да се вижда пътя на правата – как от създателите на royalty free music правата за използването идват при вас.
Вероятно ви е хрумвала идеята във вашия магазин/търговски обект да свалите някакви royalty free music песни и да ги пускате.

  1. Не всички такива песни са освободени от лицензионни такси.
  2. Някои заглавия royalty free music са само за лични цели – да си ги слушате вкъщи, но не и дават добавена стойност на бизнеса ви.
  3. От законова гледна точка – ако нямате документ, в който изрично да се споменава, че може да използвате тази музика – вие сте в нарушение.

За да не си създавате излишни проблеми – може да се обърнете към нашия екип. Ние с удоволствие ще ви предоставим варианти на royalty free music, но с уредени права за използване или директно комерсиална музика с права към Музикаутор и Профон. 

© Всички права са запазени! Използването на текстове от studioimpress.bg е разрешено единствено след предварително одобрение от автора и цитирането на източника studioimpress.bg